Мої сторінки в соціальних мережах

   

Новини
03.02.2024

Відкритий чемпіонат Полтавщини з муай тай: кращі моменти (ФОТО та ВІДЕО)

У спортивній залі університету «Полтавська політехніка імені Ю. Кондратюка» відбулися змагання з таїландського боксу.

Детальніше>>
27.01.2024

Паралімпійська збірна України з волейболу сидячи відновлює форму на Полтавщині (ФОТО)

Збірна України з волейболу сидячи проводить збір у спорткомплексі “Колос” у Решетилівці.

Детальніше>>
13.01.2024

Полтавський Євромайдан: кадри історії (ФОТО)

10 років тому спочатку невеликі зібрання перетворилися на великі мітинги проти авторитарної влади. 

Детальніше>>
Всі новини

Історія Олімпійського призера з Кобеляк, який прославився у плаванні

За 120 років проведення Олімпійських ігор на п’єдестал змагань підіймалися сотні легендарних спортсменів світу, серед яких був уродженець Кобеляк Георгій Прокопенко.

 

 

 

Кобеляцький район ніколи не був багатим на спортсменів-міжнародників, лише одиниці завойовували спортивні висоти світу. Наприклад зараз Артем Письмак та його підопічні  (Марина Шуліка, Юлія Калашнікова, Роман Мантика тощо) успішно підкорюють Європу через армспорт та менш успішно – світ. Тим часом футбольний захисник Андрій Міщенко непогано виглядає у Ізраїлі (починаючи з серпня 2015 року на рахунку уродженця Бутенок 22 матчі + 1 гол), доки кобеляцький «Колос», за який він раніше виступав, «цілує» дно турнірної таблиці першості Полтавщини (18 матчів у чемпіонаті - 2015 = 18 поразок)…

 

Герой же моєї розповіді зумів пережити голодний період війни, згодом переїхати до столиці Галичини та завдяки своїй працьовитості з другої спроби пробитися на Олімпійський олімп. Мова піде про плавця Георгія Прокопенка – срібного призера Олімпіади 1964 року.

 

Становлення характеру

 

Мої рідні Кобеляки, що на Полтавщині, у тепер вже далекому 1937 році лише стали районним центром Полтавщини (до цього вони були частиною Харківської округи – прим. автора). Саме тоді у одній з родин народився наш герой.

 

Через чотири роки німецько-фашистські війська перейшли кордон Радянської України, а 15 вересня 1941 року захопили райцентр.

 

«Життя було нелегким, рятував дідусь Устим, який рибалив (батько у той час був на фронті). Одного разу ми з дідусем пішли на зимову риболовлю.  Лід не витримав, і я опинився в крижаній воді. Дідусь, який ціною власного життя врятував мене, невдовзі захворів на запалення легенів і помер. Відтоді я поставив перед собою завдання –  навчусь плавати так, щоб й інших міг рятувати», - розповів майбутній плавець у одному зі своїх нечисленних інтерв’ю.

 

 

Саме ж містечко під час окупації, яка тривала до 25 вересня 1943 року, зазнало відчутних людських втрат: за офіційними даними загинули 771 мешканців, серед яких 101 єврей. Останніх вбили в урочищі Пісок (територія теперішнього Кобеляцького лісництва – прим. автора) під час розстрілів 21 та 27 січня 1942 року.

 

Львів

 

Після завершення війни Прокопенко разом з родиною переїхав до Львова, де у 1951 році професійно почав займатися плаванням. Перший великий успіх до спортсмена прийшов у 1960 році, коли йому не було рівних у Баку. Цей успіх став квитком на першу для нього Олімпіаду, яка відбулася у тому ж році.

 

За 0,2 секунди до фіналу

 

На XVII Літніх Олімпійських іграх у Римі на дистанції 200 метрів брасом Радянських Союз представляли два українці: Прокопенко та уродженець Кіровограду Аркадій Головченко. Обоє успішно пройшли сито кваліфікації на шляху до півфіналу, а от далі пані Фортуна їх вже не пустила. Причому у своєму запливі кобеляччанин відстав від 4-го місця (його зайняв поляк Анджей Клопотовський – прим. автора), яке було пропуском до фіналу, лише на 0,2 секунди.

 

 

Золоту нагороду тут здобув американець Уільям Малликен, який випередив на 0,6 с японця Єсіхіко Осакі. Успіх спортсменам принесла нова техніка плавання – брас з «пізнім» вдихом, яку…

 

Токійський успіх

 

…перейняв та модернізував наш герой. Це принесло йому справжній світовий успіх: у 1962 році на чемпіонаті Європи у Лейпцігу Прокопенко здобув «золото» на своїй коронній дистанції, а через два роки (1964) на 100-метровці двічі бив світові рекорди.

 

 

Головним же іспитом двохріччя стали XVIII Літні Олімпійські ігри у столиці Японії Токіо, на які українець відправився у ролі одного з головних фаворитів.

 

За нагороди українець конкурував з досвідченим Честером Джастремски із США – володарем трьох останніх рекордів на дистанції 200 метрів, якому на батьківщині пророкували впевнену перемогу. У той же час ще у кваліфікації заявив про себе 17-річний Іан О'Браєн з Австралії.

 

Битва за нагороди тривала практично всю фінальну дистанцію, і лише на останньому її проміжку австралійський вундеркінд зумів випередити нашого співвітчизника, фінішувавши з новим рекордом, а американець задовольнився лише «бронзою». Сталося це 15 жовтня 1964 року.

 

Цікаво, про після завершення змагань Джастремски вирішив зав’язати зі спортом. Не надто довго протримався й австралієць, для цього успіх у Токіо став найзначимішим у кар’єрі.

 

1

Ian O'Brien

Australia

2:27.8

WR

2

Georgy Prokopenko

Soviet Union

2:28.2

 

3

Chet Jastremski

United States

2:29.6

 

 

Прокопенко, який у складі збірної СРСР з плавання на Олімпіаді був найстаршим, також взяв участь у естафеті 4х100 метрів вільним стилем, але тут «червоні» зупинилися за крок від п’єдесталу – 4 місце.

 

Життя після Олімпу

 

Останнім гучним успіхом Георгія Прокопенка став чемпіонат Європи 1966 року, який пройшов у голландському Утрехті. Тут уродженець Кобеляк здобув два золота: 200 м брасом та у естафеті 4х100 м комплексом.

 

 

Після завершення кар’єри легендарний плавець працював у львівській школі плавання «Динамо» та на кафедрі фізичного виховання Національного університету імені Івана Франка.

 

«Зараз Георгій Якович проживає у Львові. Регулярно відвідує басейн і плаває. Їздить за кермом і мабуть готується до плавання по річці на каяками, чим займається щороку (улюблене хобі спортсмена – спортивний туризм – прим. автора)», - розповіли у Львівському відділенні Національному Олімпійського комітету України.

 

P.S. У Кобеляках, як і у інших містах країни, безліч вулиць названі на честь людей, які абсолютно нічим не пов’язані з тим чи іншим населеним пунктом. Гадаю, було б справедливо у тій чи іншій мірі вшанувати людину, яка хоч і прожила лише 9 років у райцентрі, але своїми здобутками зробила для маленького міста точно значно більше більше за, наприклад, Фрунзе чи Леніна.

Та й не слід забувати, що Григорій Прокопенко – єдиний Олімпійський призер з Кобеляк.

 

Примітка. Літні Олімпійські ігри 1964 або XVIII Літні Олімпійські ігри — міжнародне спортивне змагання, яке проходило під егідою Міжнародного олімпійського комітету у місті Токіо (Японія), з 10 по 24 жовтня 1964 року.

У медальному заліку перемогла збірна США (36 золотих, 26 срібних та 28 бронзових).

 

Фото - pinterest.com, gazeta.ua, wikiwand.com та swimmingmasters.ru.

 

Олег ДУБИНА

Надіслати запитання
Ваше ім'я

Invalid Input
Email

Invalid Input
Ваше повідомлення

Invalid Input
Останнє з блогу
30.12.2023

2023: життя Полтави у фото

Рік вийшов складнішим, ніж очікувалось, але іншого ніхто й не обіцяв.

Детальніше>>
02.09.2022

Віктор Крайник: вболівальник «Ворскли» зі світлою душею

Полтавщина втратила людину, яка неймовірно любила спорт та ще сильніше «Ворсклу».

Детальніше>>
Читати блог